« Back to menu


fig tree cottage, worthing

Our clients wished to convert an existing garage and outbuildings into a new dwelling. The site is located within the South Downs National Park, with careful consideration given to the design to create an ideal residence for a retiring couple.

The existing single storey building had a substantial pitched roof and so the new dwelling had to be designed on two floors, working within the existing structure. This resulted in a two bedroomed property with open plan living space with kitchen, opening out onto a landscaped garden and garaging.

The building is crafted with located materials including flint; brick; timber weatherboarding and a slate roof with conservation type roof lights to harmonise within the South downs.

Environmental considerations include;

  • The building is highly insulated exceeding ¬†Building Regulations
  • Low maintenance materials
  • Full height glazing timber framed glazing for natural light.

The project completed in 2014.

A garden exterior
  • A garden exterior
  • Fig tree cottage Existing Garage before conversion BW copy
  • Fig tree Entrance 1 with blue sky copy
  • fig tree Kitchen 1
  • figtree Stair 1
  • garden 2
  • Hallway 1